Надявам се във всяка секция да се осъществи видеонаблюдение, заяви председателят

...
Надявам се във всяка секция да се осъществи видеонаблюдение, заяви председателят
Коментари Харесай

Нейкова: Видеонаблюдението ще бъде включено при започване на броенето на бюлетините

Надявам се във всяка секция да се реализира видеонаблюдение, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред Нова ТВ.

" На 1 март е подписан контракт сред министъра на електронното ръководство и " Информационно обслужване ", с цел да се обезпечат над 12 000 мобилни устройства за застраховане на видеонаблюдение. Това не би трябвало да се употребява като причина за анулиране на изборите, тъй като ще има и видеозапис. Притесненията са дали ще има мобилна съгласуваност във всяка секция или опция при цялото натоварване, особено създадената платформа да проработи обикновено. Устройствата ще бъдат включени след края на изборния ден и при започването на броене на бюлетините. " - разяснява тя.

По думите й, техническото обезпечаване на видеонаблюдение е предоставено на Министерския съвет, а изискванията и реда на ЦИК.

" Изменението на Изборния кодекс в навечерието на предварителните избори не е ново за изборния развой. Последно на 4 април 2021 година гласуването беше по същия метод. Разликата със сегашните промени е, че машината за гласоподаване не разпечатва квитанция, а бюлетина от машинно гласоподаване, която ще бъде преброявана от СИК. Ще имаме два типа бюлетини - хартиени и от машината. " - изясни тя, като посочи, че ЦИК е поискала оферта от Смартматик, само че те не са поискали да бъдат пряк сътрудник на България.

По думите ѝ, Цветозар Томов е оповестил, че не желае повече да бъде представител, само че причините си може да изложи единствено той.

" Не съм съгласна, че ЦИК мъчно ръководи изборния развой. Призовавала съм Обществения съвет да подкрепя работата на Комисията. Правят го по техен необикновен метод. ЦИК е мястото, където могат да дойдат, да създадат оферти, които да обсъдим и по-късно да ги показват по медиите. Всички наши съвещания се излъчват онлайн, по-прозрачно от това няма накъде. Нека Общественият съвет да комуникира с ЦИК, тъй като те се усещат като контролен орган, само че всяка теза има своите причини и в Комисията би трябвало да бъдат сложени. " - означи Нейкова.

Тя добави, че възбраната за подаването на заявления за чужбина от IP в България, не е подобаваща.

" Ако знам, че в изборния ден ще бъда в друга страна, за какво да не мога да си подам заявление от тук? Не би трябвало да отделяме една или друга страна когато приказваме за гласоподаване в чужбина. Прекалено огромни са упованията към ЦИК и излизат отвън пълномощията ѝ. Хартията е с спомагателна отбрана и е обикновено да излезе по-скъпа. " - счита Нейкова.

Тя бе безапелационна, че до ЦИК не е достигала информация за операция на вота.

" Има разнообразни отзиви и мнения по какъв начин да бъдат извършени изборите. Протоколите в секциите с хартиени бюлетини и машинно гласоподаване, в протоколите ще бъдат вписвани настрана. Протоколът ще бъде един, само че на разнообразни редове ще се вписват резултатите от двата типа вота. Ще има общ общ брой на всички действителни гласове на трети ред. " - означи председателката на ЦИК. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР